" Lepas baca ebook ni, saya rasa lebih tenang dan yakin... "

Oleh : Puan Hazzalia Hezra

ebook ni banyak membantu

second baby nie. masa anak first dulu memang takda ilmu langsung

so far alhamdulilah paham.. cuma nak bagi hilang rasa takut tu ja kena training lagi ☺

saya dah baca semua dah ebook bersalin alami.. best.. baca experience orang-orang yang bersalin alami.. ☺

dulu tak rasa seyakin nie.. bila orang cerita koyak dan jahit semua risau betul..

sekarang rasa lebih tenang even orang cerita macam-macam

nanti saya nak rekemen ebook sis

harga ebook sangat berpatutan 😘

Saya mahu dapatkan ebook ini sekarang.

" Ebook ini membuka minda saya bahawa bersalin ini seronok walaupun menakutkan seperti nak terjun 'bungee'...."


Teks: Nurzahwani Mohd Nor

Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk membaca dan memberikan ulasan untuk e-book karya Puan Iryani Ahmad, Bersalin Alami. Walau pun tidak pernah bersua muka, berhubung atas talian, membaca karyanya membuat hati dekat dengan penulis. Penulis menulis dari hati dan nampak keikhlasannya untuk berkongsi sesuatu yang ramai wanita mengandung risaukan. BERSALIN.

Saya tidak pernah membaca buku seumpamanya. Kebanyakan buku hamil akan ada sekali bercerita tentang bersalin. Kebanyakan buku akan katakan, bersalin itu sakit dan memberi tanggapan kepada minda saya, ia perkara yang tidak menyeronokkan. Namun, pembacaan e-book bersalin alami menukar persepsi saya. Walau pun ada menerangkan sakit bersalin, tapi isunya ditukar menjadikan kita wanita yang redha dan bersedia untuk bersalin, seolah-olah, ia perkara yang menakutkan tetapi seronok. Seolah-olah orang nak terjun 'bungee'. Takut tapi seronok. Adrenalin rush itu menyeronokkan. Tapi dalam kes bersalin, sudah tentu hormon lain yang membantu.

Asalnya, e-book ini sudah ada dalam simpanan saya. Bila saya tahu saya mengandung, terus saya baca e-book ini. Alhamdulillah. Banyak sungguh tips. Kebetulan, saya turun darah di awal mengandung. Rupanya memang ada tips berkaitan menguatkan rahim. Bagai sudah jodoh dengan e-book ini.

Bacaan yang paling berkesan, sudah tentu perkongsian pengalaman dari wanita-wanita gigih yang bersalin secara alami. Ada pelbagai cara, ada pelbagai pengalaman yang berakhir dengan gembira. Sampaikan terdetik dalam hati saya, "eh, rupanya boleh bersalin macam ini." Punyalah kita dimomokkan dengan prosedur bersalin hospital yang menakutkan, jururawat yang menakutkan. Rupanya kita ada pilihan!. Kita yang bersalin. Kita bukan pesakit yang sakit. Kita hanya mahu melahirkan anak yang insyaAllah sihat. 

Ok. Kesimpulannya, e-book ini sememangnya membuka minda dan saya berpuas hati saya dijodohkan untuk membacanya. Terima kasih tidak terhingga kepada penulis, Puan Iryani Ahmad atas peluang yang diberikan. Terima kasih juga kerana menghasil e-book yang saya tidak sangka wujud.

Kepada anda yang sedang hamil dan merancang untuk hamil, e-book ini untuk anda. Jangan tunggu sehingga trimester ke-3. Bacaan ini seperti asid folik. Perlu dibaca sebelum dan awal kehamilan. 


Saya mahu dapatkan ebook ini sekarang.


EBOOK  BERSALIN ALAMI

Mudah Bersalin 350%

Soalan : Bagaimana TEKNIK MUDAH DAN SENANG dapat membantu ramai wanita melalui proses bersalin yang selamat, lancar, tenang, selesa dan seronok?

Melahirkan tanpa rasa sakit

Menerusi 99% strategi kelahiran alami




Dalam ebook ini, tuan puan akan tahu tentang:
  • Apa maksud bersalin alami?
  • Bagaimana bersalin alami boleh membantu anda melahirkan bayi dengan rasa seronok?
  • Apakah formula rahsia bersalin yang digunakan supaya kekal rasa tenang dan selesa sepanjang contraction?

Berikan kami 1 minit, dan kami akan beritahu bagaimana anda boleh tiru strategi mereka, yang terbukti telah mengalami proses bersalin yang menyeronokkan.


4 Perkara Penting 

Ebook ini ditulis oleh Puan Iryani Ahmad dan terbahagi kepada 4 perkara utama.
Ebook ini akan menerangkan:
  1. Petua melawan rasa sakit contraction digantikan dengan perasaan seronok.
  2. Apakah struktur utama tentang petua dan tips yang membuatkan wanita hamil tidak lagi was-was dan takut mahu bersalin.
  3. Bagaimana tiru dan buat semula teknik bersalin alami – Untuk kelahiran akan datang.

Bagaimana ebook ini boleh bantu anda untuk tiru & buat.

Ebook ini diolah semula dalam bentuk pengamatan pengalaman penulis menerusi kaedah bersalin Hypnobirthing.
Iaitu tuan/ puan akan belajar dengan cara:
  1. Setiap kelahiran adalah pengalaman terindah.
  2. Menggunakan gambar yang mudah untuk kita faham nota dan belajar.
  3. Setiap isi bab yang santai sekitar 1 mukasurat– Supaya anda rasa seronok dan cepat faham.
Petua Mudah Bersalin 300%


4 Bab


Bab 1 – Penerangan tentang pengenalan bersalin alami.

Dalam bab pertama ebook, kita akan tahu:
  1. Kenapa bersalin akan rasa sakit?
  2. Apakah rahsia dan bagaimana rasa takut dan sakit dapat dibuang?
  3. Selamat tak bersalin alami?
  4. Trend bersalin generasi Y.

Bab 2 – Persediaan untuk bersalin alami.

Bab kedua pula melibatkan ilmu:
  1. Bagaimana sokongan suami akan membantu isteri sedang bersalin untuk mendapat tahap ketenangan optimum .
  2. Formula tawakal sebagai magnet menghilangkan rasa sakit.
  3. Bagaimana teknik mudah bersalin tanpa meneran.


Bab 3 – Teknik berkesan semasa bersalin alami

Bab ketiga melibatkan pembelajaran tentang:
  1. 9 teknik berkesan semasa bersalin.
  2. Induksi semulajadi untuk cepatkan proses bersalin.
  3. Memilih cara yang sesuai semasa mahu bersalin.


Bab 4 – Pengalaman sebenar melalui proses bersalin yang tenang dan menyeronokkan

Bab keempat adalah pengalaman sebenar yang fokus kepada:
  1. Bersalin alami di hospital kerajaan?
  2. Bagaimana amalkan bersalin alami jika seorang diri ?
  3. Bersalin secara alami dapat mencipta aura positif selepas melahirkan.


BAYAR RM30 SEKARANG!



Langkah demi langkah bersalin alami –selamat, lancar, tenang, selesa dan seronok.

Melahirkan tanpa rasa sakit.

Tips Mudah Bersalin 130%
Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopydan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Saya mahu dapatkan ebook ini sekarang.

(Klik sini untuk cara bayaran).


KANDUNGAN EBOOK BERSALIN ALAMI



1          APA ITU BERSALIN ALAMI      
1.1  Cinta Melahirkan Cinta
1.2  Bertuah Menjadi Wanita
1.3  Cerita Seram Ibu Mengandung
1.4  Kenapa Bersalin akan Rasa Sakit?
1.5  Sistem Superb dalam Badan
1.6  Budaya Bersalin
1.7  Rahsia Buang Rasa Takut
1.8  Selamat Tak Bersalin?
1.9  Sejarah Bersalin Di Sisi Islam
1.10    Trend Beralin Generasi Y
1.11    Jihad Bersalin
1.12    Proses Bersalin

2          PERSEDIAAN ASAS
2.1  Rancangan Bersalin (Birth Plan)
2.2  Teman Bersalin
2.3  Sokongan Suami
2.4  Kumpulan Sokongan
2.5  Persediaan Mental
2.6  Kelas Persediaan
2.7  Senaman Semasa Mengandung
2.8  Tawakal
2.9  Pemakanan Semasa Mengandung


3          TEKNIK BERSALIN ALAMI
3.1  Teknik Urutan
3.2  Teknik Pernafasan
3.3  Bebas Bergerak
3.4  Teknik Imaginasi
3.5  Teknik Bertenang
3.6  Induksi Semulajadi
3.7  Teknik Psikologi
3.8  Ayat Afirmasi
3.9  Kaedah Bersalin Alami
3.10   Teknik Akupuntur

4          PENGALAMAN BERSALINKU YANG INDAH
4.1  Berkuasa Pada Proses Kelahiran – Nuraliyah
4.2  Bersalin Sangat Indah dan Seronok - Ashila
4.3  Bersalin Normal Selepas Pembedahan – Nor Sakinah
4.4  Bersalin di Rumah – Tini Wirdas
4.5  Bersalin di Hospital Kerajaan – Iryani Ahmad
4.6  Bersalin Alami Seorang Diri - Noradlie
4.7  Bersalin Alami Selepas Trauma Kelahiran Lalu – Meidy Katrin
4.8  Bersalin Alami Mencipta Aura Positif dalam Diri – Cia E. Hendry
4.9  Bersalin Alami Spontan dan Cepat – Nadine Ghows
4.10   Cerita Bersalin Alami dari Bidan ‘Maya’ – Nailah



5          RUJUKAN




______________________________________________________________________


PERSEMBAHKAN ...



PENGALAMAN BERSALIN YANG MENYERONOKKAN





Pengalaman Pertama

Izinkan saya menceritakan pengalaman bersalin. Ternyata perjuangan sebenar bagi seorang perempuan adalah setelah dia berkahwin.

Pengalaman ketika menunggu waktu untuk melahirkan anak pertama sangat mendebarkan. Orang kata sakit sangat. Ada orang lain kata seperti sakit senggugut tapi 10 kali ganda lebih dasyat. Aduhai, berdebar sangat rasa apatah lagi masa tu kandungan dah mencecah 38 minggu.


Selepas keluar tanda bersalin iaitu tompokan darah yang sedikit, suami bawa ke hospital. Malangnya hospital di Putrajaya dan sekitarnya tidak terima masuk sekiranya bukaan serviks di bawah 3cm. 

"Bagaimana nak tahu bukaan serviks itu sudah 3cm dan lebih?" 


Begitulah soalan saya kepada doktor. Kira-kira sudah 3 kali saya asyik berulang alik ke hospital kerana menyangkakan sudah hampir bersalin. Pada masa tu, dah mula rasa perut kejang dan sakit.

Justeru kami terus ambil keputusan mahu pulang ke kampung. Dalam perjalanan, saya elok sahaja. Tak pula sakit. Pada tengahari keesokan harinya, saya pergi ke Hospital Pontian dan diterima masuk ke sana. Jururawat suruh masuk sahaja lagipun di dalam wad lengang sahaja. Duduk-duduk rehat katanya.

Memang betul saya duduk-duduk rehat sahaja. 2 hari 2 malam bercuti di hospital. Makan, tidur, baca Al-Quran dan solat apabila tiba waktu solat. Sekali sekala saya dukung bayi yang baru dilahirkan. Cium kuat-kuat. Comel! Subhanallah...


Kesakitan yang Tenang

Kisah semangat ini bermula apabila rakan sebilik saya yang juga seorang ustazah mahu melahirkan anaknya yang ketiga. Pada malam kedua saya di sana, beliau memberitahu saya akan gerak hatinya mahu melahirkan anaknya pada malam ini. Hati ibunya gelisah kerana sudah 2 hari meninggalkan rumah. Apa cerita pada 2 anaknya yang lain itu.

Saya melihatnya hanya terbaring mengiring sahaja. Kadang-kadang duduk mahu minum air. Beliau mengiring ke arah saya. Saya melihat wajahnya dengan jelas. Beliau selalu menutup matanya. Tapi bukan tidur. Beliau sedang bercerita pada saya akan nikmatnya menjadi seorang ibu. Saya sedang mendengar ceramah agama 'live' daripada seorang ibu yang bertarung kesakitan mahu melahirkan anak! 


Saya teringat-ingat wajahnya yang manis itu. Banyak tersenyum apabila berkata-kata. Tiba-tiba beliau turun dari katil dan segera betulkan kainnya. Kainnya basah! Baru saya tahu itulah air ketuban. Banyak hingga menitik ke lantai. Saya tawarkan diri mahu memanggil jururawat. Ketika itu sudah pukul 4 pagi. Kami tak tidur malam itu. Beliau menolak kerana mahu berjalan sendiri. Beliau jalan perlahan-lahan.

Saya hanya melihatnya berjalan sehingga beliau masuk ke bilik bersalin. Tak sampai 15 minit, saya terdengar suara bayi menangis.

Allahuakbar!

Selepas subuh, apabila beliau masuk sahaja ke bilik, saya dengan tak sabarnya bertanya padanya dengan soalan bertalu-talu.

"Akak, senangnya bersalin! Tak sakit ke?" 

Beliau tersenyum sahaja. Beliau berdoa semoga saya bersalin sebelum beliau dibenarkan keluar. Beliau mahu membimbing saya.

Tengahari itu juga saya sudah terasa sakit. Sakit yang tak pernah dialami sebelum ini. Menggeletar gigi dan seluruh tulang mahu menahan rasa sakit ini. Air mata keluar tanpa sedar.


Pukau

Kakak sebilik tadi terus menerus memukau saya dengan alunan zikir. Beliau menyuruh saya berzikir bersama-sama. Kata-kata nasihat terus menerus masuk ke telinga saya. Masyaallah, sampai sekarang masih terngiang-ngiang nasihatnya sepanjang tempoh paling getir dalam hidup saya.

Pada masa inilah, kurma masuk ke mulut saya terus menerus. Sentiasa mengunyah kurma sepanjang masa. Apabila dahaga, minum air masak sahaja. Begitulah pesannya.


Bersalin

Alhamdulillah, suami dapat menemani saya ketika di dalam bilik bersalin. Rupa-rupanya bayi saya berada pada kedudukan mendongak. Maka, saya mengambil masa 1 jam ketika proses mahu meneran. Sangat lama. Alhamdulillah, jururawat bagi saya masa dan tak paksa ketika proses mengeluarkan bayi. 

Saya sangat bertenaga pada waktu tersebut. Malah, sehingga waktu selepas melahirkan. Saya aplikasikan juga teknik memakan kurma semasa mahu melahirkan anak kedua. MasyaAllah, kali ini lebih dan sangat bertenaga. Yelah, 2 kotak kurma saya makan. 

Rasa bersalin kali kedua, perasaannya sama sahaja seperti selepas membuang air besar. Tak sakit dan rasa lega sangat kat perut! Boleh baca cerita saya bersalin anak kedua di sini. Tetapi, awas ceritanya sangat panjang berjela.

Subhanallah. Segala pujian hannya milik Allah.

Baca lagi 9 pengalaman menarik ibu-ibu yang telah melalui proses bersalin alami yang menyeronokkan. 



Berkuasa Pada Proses Kelahiran 
Bersalin Sangat Indah dan Seronok 
Bersalin Normal Selepas Pembedahan 
Bersalin Alami di Rumah 
 Bersalin Alami di Hospital Kerajaan 
Bersalin Alami Seorang Diri 
Bersalin Alami Selepas Trauma Kelahiran Lalu 
Bersalin Alami Mencipta Aura Positif dalam Diri 
Bersalin Alami Spontan dan Cepat 
Cerita Bersalin Alami dari Bidan ‘Maya’ 

Baca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang. 


BAB 1 : PENGENALAN BERSALIN ALAMI

Kenapa Bersalin Akan Rasa Sakit?

Tapi ,mengapa proses melahirkan itu sakit? Hormon oksitoksin dirembeskan dalam keadaan lain seperti hubungan seks dan menyusukan anak. Tetapi kedua-duanya tidak menyakitkan. Kerana ia melibatkan perasaan cinta. Maka dalam melahirkan anak juga haruslah diwujudkan perasaan cinta seperti yang telah dijelaskan dalam topik sebelum ini.

Menurut fisiologi kelahiran (labour), hormon yang terlibat dalam menghasilkan kontraksi dan permulaan proses bersalin adalah oksitoksin, beta endorfin dan prostaglandin. Hormon oksitokin adalah hormon yang sangat istimewa kerana dengan rembesannya dapat meningkatkan pain threshold (mengurangkan rasa sakit), menyebabkan susu terus keluar selepas keluarnya bayi, menjana minda positif, meningkatkan sel-sel imun dalam badan dan mempercepatkan kelahiran.

Hormon beta endorphin adalah asid amino 31 peptide yang berfungsi seperti morfin dalaman. Ia mewujudkan keadaan separa sedar dan seterusnya memberikan rasa ‘tumpul’  kepada sakit yang dialami. Ancaman-ancaman negatif dari luar mengganggu rembesan hormon ini. Jikalau si ibu berseorangan atau bersama orang yang sangat dipercayainya, maka hormon ini akan dirembes dengan banyak. Perembesan hormon ini memerlukan situasi yang sangat tenang dan dalaman yang tanpa rasa takut dan risau.

Turut menjadi faktor, daya tahan sakit seseorang yang dipengaruhi oleh karektor individu tersebut. Bagaimanakah?

Baca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang.



BAB 2 : PERSEDIAAN ASAS

Pemakanan Semasa Mengandung


Pemakanan yang betul penting untuk memastikan perkembangan sihat janin di dalam kandungan. Janin di dalam kandungan bergantung sepenuhnya kepada ibu mereka untuk bekalam makanan berkhasiat.

Wanita hamil digalakkan tidak mengikut perasaan makan tanpa memikirkan kebaikan atau keburukan jenis makanan yang diambil. Penting untuk memastikan makanan yang diambil memenuhi keperluan tenaga, protein, vitamin dan garam mineral.

Digalakkan bagi wanita hamil makan makanan semulajadi dengan tahap minimum jika ia sudah diproses. Hal ini untuk memastikan tiada bahan sintetik yang berlebihan di dalam tubuh yang mengakibatkan kelemahan sistem tubuh seterusnya tidak dapat berjalan dengan baik.

Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan hadith Rasullah S.A.W, para saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.

Manakala hasil kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain, Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar. 

Selain itu,ia membantu merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan.Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.Ini adalah antara kajian sains yang telah dibuat berdasarkan perincian kelebihan buah kurma tersebut.

Konsep bersalin alami ini tidak dijamin berjaya sekiranya ibu tidak mengawal pemakanannya semasa mengandung. Bagaimanakah?

Baca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang.


BAB 3 : TEKNIK BERSALIN ALAMI

TEKNIK PERNAFASAN

Pernafasan semasa bersalin mempunyai seni yang unik. Teknik pernafasan yang baik dapat membantu wanita mengurangkan rasa sakit semasa bersalin. Bagi menguasai kemahirannya, seseorang perlu sabar dalam belajar dan berlatih khusus tentang kaedah ini. Seni pernafasan semasa bersalin adalah cukup halus dan tidak cukup andai mempelajarinya secara teori.

Teknik pernafasan ini perlu dipraktikkan secara konsisten sejak wanita itu baru disahkan hamil. Wanita hamil perlu pandai menyesuaikan diri dan keadaan semasa mahu berlatih kaedah pernafasan ini. Asas teknik pernafasan adalah bagi menenangkan perasaan. Dengan teknik pernafasan yang betul, mereka berjaya mengawal diri untuk bertenang dalam semua keadaan.

Sepanjang proses bersalin, banyak tenaga yang akan digunakan. Jika wanita bersalin tidak mempunyai tenaga yang cukup, maka proses bersalin akan terasa begitu lama dan ia suatu proses yang menyeksakan.

Salah satu teknik yang boleh digunakan oleh wanita bersalin untuk mengekalkan tenaga adalah bernafas dengan cara yang betul. Selain dapat mengekalkan tenaga dalaman, teknik bernafas yang betul juga dapat memastikan bekalan oksigen yang mencukupi ke seluruh anggota badan dan juga bayi.

Nasihat buat ibu hamil, belajar bernafas dengan tenang dalam semua keadaan. Baik semasa memasak, menaiki tangga atau sedang membuang air besar. Nampak remeh tapi ia sangat penting. Buat mengikut kemampuan masing-masing. Pengasas Hynobirthing, Marie F. Mongan telah menerangkan dengan jelas dalam bukunya yang bertajuk Hypnobirthing The Mongan Method tentang teknik pernafasan yang betul semasa hamil dan bersalin.

Pernafasan yang betul adalah yang menggunakan hidung sahaja. Bagaiaman? Baca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang.

Tiga teknik bernafas dengan tenang yang digunakan dalam Hypnobirthing adalah Pernafasan Tenang (Calm Breathing), Pernafasan Semasa Kontraksi (Surge Breathing) dan Pernafasan Semasa Bersalin (Birth Breathing).


1.                  Pernafasan Tenang (Calm Breathing)



 Pernafasan cara ini adalah salah satu cara untuk menenangkan diri. Pernafasan ini digunakan semasa selang waktu antara kontraksi atau pada waktu meneran bayi dilahirkan.

LatihanBaca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang.



2.         Pernafasan Semasa Kontraksi (Surge Breathing)


Pernafasan ini juga hanya menggunakan hidung sahaja. Pada setiap kontraksi, pernafasan jenis ini akan digunakan antara 2 hingga 3 kali.

Latihan Baca lebih lanjut dalam Ebook Bersalin Alami. Miliki Sekarang.